02-09-10

Radio Kompas even terug - met video!

In Koekelare is radio Kompas nog tot dinsdag terug met live-uitzendingen. De zender, die in het begin van de jaren ‘80 heel populair was, heeft zijn tenten opgeslagen in een tijdelijke studio op het Sint-Maartensplein. Heel wat medewerkers van toen gingen in op de vraag van het kermiscomité om de ooit zo populaire zender tijdelijk weer leven in te blazen. Focus-WTV brengt vanavond een reportage over de tijdelijke terugkeer van Kompas.


Alles gaat live, met de bekende radiostemmen van vroeger. “Ik kreeg vorig jaar een telefoontje met de vraag of ik het weer zou zien zitten om uit te zenden met radio Kompas,” zegt deejay Frans Vander Smissen. “Ik vond dat een heel leuk idee. Ik zend nu twee uur uit, er zijn mensen uit de showbizzsite uitgenodigd, en de respons op de uitzendingen is groot. Alles is live, zoals in de jaren ’80. Dankzij sponsors hebben we een mooie studio, en we werken nog met groene stroom van zonnepanelen ook.”

 

Radio Kompas begon 30 jaar geleden uit te zenden. Na wat experimenteren kreeg de zender in Zande en later in Koekelare zelf zijn vaste stek. Vooral in het begin van de jaren ‘80 was Kompas heel populair.  

 

“We merkten die populariteit vooral op de drive-inshows,” herinnert Hugo Meulebroek zich nog. “Kompas had op een gegeven moment elk weekend op verschillende plaatsen een drive-in show, telkens met bomvolle zalen.”

In 1988 stierf radio Kompas een stille dood. De tijdelijke terugkeer nu is eigenlijk een idee van de vzw Koekelare Leeft, die al tien jaar de jaarlijkse kermis organiseert.

 

“Sowieso moest er een vergunning aangevraagd worden,” zegt Michel Goderis van Koekelare Leeft. We moesten zeventig medewerkers opzoeken, van technici tot deejays.” 

 

De meeste Kompasgezichten zijn nu 50 jaar of ouder. Een vrouwelijke DJ was vroeger al helemaal uitzonderlijk, weet Dorine nog. “Het was inderdaad wennen nu, want voor mij was het 30 jaar geleden. En tegenwoordig zijn plaatjes en slipmatjes al helemaal uit de mode.”

        

Radio Kompas zendt nog uit tot dinsdagavond voor de regio Koekelare op 97.4 FM. De programma’s zijn ook te beluisteren via een livestream op het internet.

 

Bron: focus-wtv.tv

16:45 Gepost door jeroen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.